SRBIJA BEZ BARIJERA

АДАПТАЦИЈЕ И ОПРЕМАЊА

ПРИСТУПАЧАН ПРОСТОР - НОВИ САД

ДОНАЦИЈА КОМБИ ВОЗИЛА

БОЉИ ЖИВОТ - СМЕДЕРЕВО

ГАЛЕРИЈА ОСИ АРТ

УДРУЖЕЊЕ ДИСТРОФИЧАРА

УДРУЖЕЊЕ ГОЛИЈА ИВАЊИЦА

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ПАДИНА

КВАНТНА СОБА - КРУШЕВАЦ

Untitled design (41)

АДАПТАЦИЈА ПРОСТОРИЈА - ЦДП СРБИЈЕ

МЕЂУОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА СЛЕПИХ ПАНЧЕВО

РЕКОНСТРУКЦИЈА ИНЂИЈА

УДРУЖЕЊЕ ПОБЕДНИК - БЕОГРАД

Приступачан простор за удружења Града Новог Сада

С обзиром да се велики број удружења особа са инвалидитетом у Републици Србији суочава са различитим проблемима који се тичу простора, решења имовинско-правних питања и услова за рад ових организација, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања системски је приступио решавању овог проблема.

Уз залагање градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом реализовао је стратешки пројекат Приступачан простор за сва удружења Града Новог Сада и омогућио несметан рад новосадских удружења обезбеђивањем адекватног јединственог простора. Нови Сад је први град који је решио проблем локалних удружења у погледу простора.

Објекат на адреси Војводе Путника 1 налази се у строгом центру Града, код Дунавског парка, а саграђен је између 1937. и 1938. године, као зграда ДОМА ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА. Изнад самог улаза је на постаменту фигура Ђорђа Натошевића, рад новосадског вајара Карла Барањија из 1934. године. Ова импозантна и студиозно пројектована стамбено-пословна зграда дело је архитекте Влајка Јанчића.

Зграда има велики културни значај, у њој су и данас смештене неке од културних институција и друштава. Њена угаона позиција и данас доминира ободом Дунавског парка.

У приземљу објекта обезбеђен је простор за пет удружења, и то 6 комплетно опремљених канцеларија, као и модерна мултимедијална сала за састанке где се, између осталог, одржавају различити видови активности удружења као што су округли столови, тематске радионице, трибине, промоције и други садржаји намењени особама са инвалидитетом.

Објекат је приступачан особама са инвалидитетом, постављена је метална рампа са дворедним рукохватима на улазу у објекат, а постављен је и аларм и видео надзор. Корисници простора су Организација инвалида рада града Новог Сада, Удружење дијализираних и трансплантираних бубрежних инвалида Нови Сад, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик – Нови Сад, Удружење оболелих од Вилсонове болести и Удружење особа са ампутацијама Нови Сад.

Поред редовних активности, удружења у простору организују различите активности, попут ликовних колонија за чланове Градске организације инвалида рада, радионице психосоцијалне подршке за чланове Удружење дијализираних и трансплантираних бубрежних инвалида, док Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик организује обуку за знаковни језик, психолошку подршку и едукативне радионице на тему здравља и оснаживања глувих и наглувих лица, а поред тога организован је рад центра за подршку глувој и наглувој деци у учењу, као и за подршку чујућој деци чији су родитељи глуви.

Донација комби возила удружењима Јужнобанатског округа

У сарадњи са MOZZART-ом, друштвено одговорном компанијом, обезбеђено је комби возило прилагођено особама са инвалидитетом.Возило је уступљено на коришћење удружењима особа са инвалидитетом са територије 8 општина Јужнобанатског округа.

Реконструкција просторија Удружења дистрофичара „Бољи живот", Смедерево

Адаптација објекта и реконструкција крова Галерије „OSI ART", Нови Сад

Адаптација улаза и опремање канцеларије Удружења дистрофичара јужнобачког округа, Нови Сад

Адаптација Удружења параплегичара Голија - Ивањица

Адаптација просторија Удружење жена Падина - Ковачица

Отворена Квантна соба у Дневном боравку за децу, младе и одрасле са интелектуалним тешкоћама у Крушевцу

Адаптација просторија Савеза за церебралну и дечију парализу Србије

Адаптација Међуопштинске организације Савеза слепих Србије - Панчево

Адаптација просторија Удружења Победник

Реконструисане просторије Удружења особа са инвалидитетом у Инђији

Skip to content