SRBIJA BEZ BARIJERA

Национална организација особа са инвалидитетом

Инвалидски покрет у Републици Србији има дугу традицију, а удруживање савеза организација особа са инвалидитетом у НООИС 22. јула 2007. године симболизује снажну одлучност инвалидског покрета да, системски и у партенрству са државом, ради на решавању бројних питања и проблема из области инвалидности. На тај начин је неформална мрежа организација особа са инвалидитетом прерасла у формалну мрежу са правним статусом, сличну многима у Европи.

НООИС као „кровна” организација представља преко 800.000 особа са инвалидитетом окупљених у савезе организација особа са истим, или различитим облицима инвалидитета, као и њихове правне заступнике. Данас НООИС окупља 14 савеза са око 450 локалних организација широм Србије.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом је најзначајнији партнер који подржава целокупан рад и активности НООИС-а и осталих савеза и организација особа са инвалидитетом из њихове мреже широм Србије.

Најзначајнији програми НООИС-а су унапређивање нормативног оквира у области заштите особа са инвалидитетом, јачање капацитета организација, оснаживање и јачање потенцијала младих особа са инвалидитетом кроз Академију за младе лидере и Омладински клуб, оснаживање и јачање потенцијала жена са инвалидитетом, реаговање у случају ванредних ситуација према особама са инвалидитетом, подизање свести друштва о питањима инвалидности и обележавање значајних датума и традиционалних манифестација, кампање за повећање видљивости особа са инвалидитетом и кампања „Србија без баријера”, едукативни програми, истраживања и објављивање публикација, промотивне активности, конкурс „Ј=ДНАКИ” и фото-конкурс „Инклузивна Србија”.

Јубилеј – 10 година од оснивања организације НООИС-а обележен је 3. децембра 2017. године на Међународни дан особа са инвалидитетом под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, који се том приликом обратио многобројним учесницима скупа и одиграо партију шаха са најбољим слепим шахистом.

НООИС је препознат од стране државе и цивилног друштва као репрезентативна организација инвалидског покрета, те је за постигнуте резултате, поводом Дана примирја 2020. године, председник Републике Србије Александар Вучић НООИС одликовао Сребрном медаљом за заслуге.

Кроз своје деловање, од оснивања па све до сада, НООИС настоји да ствара услове како би свака особа са инвалидитетом имала могућност да ужива у свим грађанским, политичким, економским, социјалним и културним правима, уз пуно поштовање достојанства и индивидуалне аутономије, а у складу са мотом „Ништа о нама без нас”.

Конкурс за фотографију „Србија без баријера“ који је НООИС први пут расписао 2020. године уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, има за циљ да подигне свест о значају отклањања баријера – физичких, психолошких, комуникацијских и системских.

ИВАНКА ЈОВАНОВИЋ

Иванка Јовановић, једна од истакнутих лидерки инвалидског покрета у Србији са дугогодишњим искуством у домаћем и међународном инвалидском покрету, је извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС) од њеног оснивања, 22. јула 2007. год.

Активисткиња инвалидског покрета је од 18. године, када је постала чланица Омладинске групе особа са мишићном дистрофијом у оквиру Европске организације за неуромишићне болести. У Србији је најпре постала активна у Савезу дистрофичара Србије као стручна сарадница и дугогодишња главна и одговорна уредница листа „Весник МД”, чији је и оснивач.

Од 2008. године је веома активна на међународном нивоу као представница НООИС-а у бројним телима, међу којима су Европски форум за особе са инвалидитетом, Управни одбор Disabled Peoples’ International Europe, Европска организација дистрофичара, Управни одбор Европске федерације организација оболелих од неуролошких болести, а од 2013. године остварује сарадњу са Уједињеним нацијама, посебно са Комитетом за права особа са инвалидитетом.

Чланица је Савета за особе са инвалидитетом Владе Републике Србије и Етичког комитета Србије и чланица различитих радних група за израду стратешких докумената.

Дипломирала је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и 1993. године истекла звање дипл. политиколог за новинарство и информисање. Диплому тренерице у области управљања поседује од 2002. године, а тренерским послом бави се интензивно дуже од 10 година.

Аутор је или коаутор многих приручника и истраживања и учесник у реализацији многобројних пројеката.

Skip to content