SRBIJA BEZ BARIJERA

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије (СПИКС) је републички савез у који је учлањено 30 удружења која окупљају особе са оштећењем кичмене мождине са подручја целе Србије.

Основан је 15. октобра 1991. године у циљу заступања интереса особа са повређеном кичменом мождином, подстицања оснивања нових удружења и вођења евиденције особа са повређеном кичменом мождином, размене информација и искуства, као и ради организовања спортских, рекрeативних, едукативних, културних и других активности.

Савез и удружења окупљају особе са трајним оштећењем кичмене мождине које за последицу има трајну одузетост или слабост удова (Paraplegia te tetraplegia) – Г82, према међународној класификацији болести (MKB10).

У СПИКС-у је евидентирано око 1.200 чланова, од којих већина за кретање користи инвалидска колица. Савез годинама доприноси заштити и унапређењу права и побољшања положаја особа са инвалидитетом кроз различите програме и пројекте, које у највећој мери, финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Током 30 година постојања и рада, СПИКС је реализовао бројне активности које су за циљ имале побољшање квалитета живота особа са трајним оштећењем кичмене мождине.

СПИКС је такође организовао и трибине на којима је разговарано о ортопедским помагалима, и залагао се да се особе са инвалидитетом третирају без дискриминације и уз поштовање процедура приликом продужења возачке дозволе, или полагања возачког испита, као и да се адаптација возила, односно уградња ручних команди третира као асистивна технологија која особама са инвалидитетом омогућава безбедну вожњу. Такође, СПИКС је иницијатор набавке симулатора за процену возачких способности за особе са инвалидитетом и отварања Центра за проверу возачких способности Ауто мото савеза Србије, јединог на Балкану, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пружило је подрђку у реализацији пројекта.

Меморандум о сарадњи регионалних савеза особа са повређеном кичменом мождином СПИКС потписује 2013. године, а годину дана касније приступа регионалној Балканској независној мрежи у области инвалидности. Активно је учествовао у изради правног и институционалног оквира у Србији у области приступачности, а од 2015. године почиње са реализацијом кампање „Још увек возим” и учлањује се у Европску асоцијацију особа са повредом кичмене мождине ESCIF где делегат СПИКС-а, као члан Управног одбора ESCIF, сваке године тематски представи рад Савеза.

5. септембар је Светски дан особа са повређеном кичменом мождином (СЦИ), проглашен од Међународне оргнаизације СЦИ на предлог Комитета за превенцију. Кроз Пројекат „Један дан у мојим ципелама “ СПИКС од 2017. године обележава овај дан. Активности су прилагођене теми коју предлаже Међународна одрганизација сваке године.

У периоду од 2016. до 2021. године, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом бесплатно је уграђено и атестирано 58 ручних команди за чланове СПИКС који су активни возачи.

Најважније спортске активности по којима је СПИКС препознатљив и које реализује сваке године уз подршку ресорног министарства и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, су такмичарске лиге у стрељаштву и шаху.

СПИКС је препознатљив и по иновативном програму „Још увек возим” који се бави едукацијом младих у области безбедности саобраћаја. Циљ програма је да особе са инвалидитетом које су инвалидитет стекле у саобраћајним незгодама, преношењем личног искуства, уче младе о безбедности у саобраћају и поштовању саобраћајних прописа. У периоду од 2015. године до данас, предавачи који су завршили обуку Агенције за безбедност саобраћаја одржали су укупно 420 предавања, у преко 70 градова широм Србије, за 35.000 младих.

СПИКС је 2021. године обележио 30 година успешног рада. Tим поводом снимљен je кратак филм и изложба који су представљени на Свечаној академији одржаној у Ивањици.

Активност која у највећој мери укључује чланство из локалних удружења је спортско рекреативно такмичење „Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара” (РСИ) које се организују једном годишње под покровитељством Министасртва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и које у тродневном програму такмичења, окупе између 120 и 140 учесника из Србије, Словеније, Црне Горе, Македоније и Федерације Босне и Херцеговине. На РСИ организују се такмичења у атлетици, стоном тенису, стрељаштву, пикаду и шаху.

Препознајући улогу спорта као продуженог вида рехабилитације особa са повредом кичмене мождине, СПИКС од оснивања организује спортско-рекреативна такмичења и Републичке спортске игре на којима су се, као чланови екипа локалних удружења, први пут такмичили сада прослављени параолимпијци, међу којима су атлетичари Драженко Митровић, Жељко Димитријевић, Милош Митић, Милош Зарић, Небојша Ђурић и Ивана Петровић стонотенисери Златко Кеслер, Борислава Перић Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа, Горан Перлић, Зорица Попадић, Владан Петковић, Ана Првуловић и Кристина Аранчић и стрелци Ласло Шурањи, Живко Папаз, Драган Ристић, Јелена Пантовић, Дејан Јокић, Зоран Бањац и Здравко Савановић.

 

Борислава Перић Ранковић

Параолимпијски такмичар, освајач бројних медаља у индивидуалним и екипним такмичењима у стоном тенису спортску каријеру започела је на Републичким спортским играма на којима и даље учествује и мотивише младе са инвалидитетом да се баве спортом.

 

Кристина Живанкић

16 година је била на челу Удружења параплегичара Баната из Зрењанина. Остаће упамћена као пионир плеса особа у колицима на овим просторима и вицешампион света у плесу у колицима. Такмичила се на многобројним међународним такмичењима у плесу, Била је један од организатора и учесник светског такмичења у плесу у Београду.

 

« од 2 »
Skip to content