SRBIJA BEZ BARIJERA

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом

Удружење за аутистичну децу Србије основала је група мајки и стручњака 1977. године. Касније, ширењем мреже, добија назив Републичко удружење Србије за помоћ особама са аутизмом, а 2014. године мења назив у Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом је организација чије чланство и стручни тим чине родитељи деце са аутизмом. Право одлучивања у органима управљања Савеза имају родитељи који доносе одлуке искључиво у интересу деце са аутизмом. Савез и 15 организација чланица у 2022. години обележавају 45. година постојања, а тим поводом, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, биће одштампана књига под називом „Родитељи пишу” којом ће се, кроз приче о животим искуствима родитеља, представити живот породица особа са поремећајима из аутистичног спектра.

УМЕТНОСТ И МЛАДИ СА АУТИЗМОМ

Савез је основан са циљем побољшања статуса и квалитета живота особа са аутизмом, пружања различитих видова подршке и помоћи особама са аутизмом и њиховим породицама, пре свега у области људских права, нових третмана доказане ефикасности који се односе на моделе третмана и научне интервенције код лечења деце са поремећајем из аутистичног спектра и друго. Функцију председника Савеза обавља Невена Петровић Јојић.

Савез циљеве остварује кроз умрежавање, заговарање, дијалог, партнерства, јавно деловање, информисање, истраживање и издаваштво.

Током више деценија постојања и рада Савез је реализовао бројне пројекте, а у највећој мери значај реализације пројеката намењених особама са аутизмом препознало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом

Савез годинама уназад има јасну визију о активностима које је неопходно реализовати како би се побољшао квалитет живот особа са аутизмом и њихових породица, међу којима су рекреативно-терапеутски програми, пројекти радне окупације, као и медијска кампања.

Пројекти које је Савез реализовао, међу којима су викенд програм, асистент у породици и предах, представљају пројекте из групације иновативних сервиса подршке. Значај ових пројеката реализованих широм Србије огледа се у њиховој подршци и помоћи породици да се одмори док је дете збринуто у адекватном окружењу, након чега породица са дететом наставља свакодневни живот.

Међу иновативним услугама које је Савез увео, као директну помоћ особама са аутизмом и њиховим породицама, су „help line“, онлајн саветовалиште и медицинске собе, а значајна је и издавачка делатност Савеза који је, између осталог, издао две књиге чији су аутори млади са аутизмом, затим Књигу „Родитељи пишу”, информатор о правима особа са аутизмом и њихових породица, водич за понашање у ургентним здравственим установама за особе са аутизмом, више различитих брошура и друго.

Група деце са проблемима из спектра аутизма, 2003. године почела је активно да се укључује у културне садржаје које је тадашње Републичко удружење за помоћ особама са аутизмом, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реализовало у оквиру музичких радионица. Узраст полазника радионица био је од 6 до 15 година, а фокус је стављен на школске приредбе организоване најчешће поводом обележавања празника и краја школске године. Оно што је обележило сам почетак, а траје и данас, јесте посвећеност и подршка родитеља и њихова вера у своју децу.

Током година ова музичка радионица је расла и развијала се у сваком смислу. Деца су постала млади, талентовани људи који се на најбољи могући начин изражавају кроз музику, плес, глуму и уметност уопште. Жеља и потреба да се представе могућности особа са проблемима из спектра аутизма изнедриле су се 2007. године, а путујућа музичка радионица временом је обишла све дневне боравке у Београду и Србији, као и многе друге установе социјалне заштите. Учешће, на тада традиционалном фестивалу, Ноте за све одржаном у Крагујевцу, за ову групу младих био је посебан изазов.

Године 2009. настао је ЦД Вилинска песма, јединствен у свету, као редовно издање ПГП РТС-а, а уследила је и промоција у Позоришту на Теразијама.

Потом се родила се идеја о првом инклузивном мјузиклу, под називом Чаробно путовање, за који су главниактери добили Годишњу награду града Београда у области уметности стваралаштва младих.

Први сусрет са професионалним позориштем група сада већ младих уметника имала је 2013. године, када је Чаробно путовање, у режији Ђорђа Макаревића, инклузивни мјузикл премијерно изведен. Носиоци главних улога биле су младе талентоване особе са аутизмом.

На 40-том Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра у Новом Саду представи Чаробно путовање припала је част да затвори овај фестивал. Убрзо затим, предстaва је добила позив да гостује у Народном театру у Битољу и на тај начин промовише свој значај и ван граница наше земље.

Те 2014. године, поводом 2. априла Светског дана аутизма, на текст Луке Мијовића, момка са аутизмом, настала је песма Оригинал коју су отпевали ови млади уметници.

Године 2014. снимљен је и спот за нумеру Light it up blue, који је наменски урађен поводом Светског дана аутизма. Наслов нумере је слоган кампање Осветљено плавим, у оквиру које су, поводом Светског дана аутизма, у многим светским метрополама, најважније институције, у знак подршке особама са аутизмом, осветљене плавим светлима. На фестивалу Белдокс 2015. године приказан је документарни филм Вилинска песма, који прати свакодневни живот и активносте младих уметника, редитеља Владимира Илића. Филм је настао у сарадњи са Дечјим културним центром Мајдан.

Исте године почела је сарадња са удружењем Небоград, када је и настао ВИС Небоград који су чиниле особе са различитим сметњама у развоју и професионални музичари. Веома битан сегмент у бављењу уметничким активностима ове групе јесте фестивал БУНТ. У оквиру програма овог јединственог фестивала већ девет година значајно место заузима концерт симболичног назива „Заједно”, на коме су гости били изузетни музичари, попут Момчила Бајагића, Радета Радивојевића, Драгана Илић, Биље Крстић и други. Такође, ВИС Небоград учествовао је и на новогодишњим концертима Дечје филхармоније одржаним на Великој сцени Сава Центра.

ВИС Небоград је, у сарадњи са Ансамблом КОЛО, реализовао и Кабаре Сви смо исти на тему филмска музика и нови жанр. Премијера је одржана 3. децембра 2017. године у Малом позоришту Душко Радовић, поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, а реализацију пројекта подржала је и Радио-телевизија Србије која је снимила представу и емитовала је у оквиру редакције културног програма.

Такође, 2018. године ВИС Небоград је имао част да својим наступом употпуни свечано отварање Сајма Ј=ЕДНАКИ који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Такође, на позив организатора и оснивача, ВИС Небоград имао је прилику да учествује на Светском фестивалу ANCA – Naturally Autistic одржаном на Бледу 2018. године под слоганом: „Придружи нам се – Откриј културу особа са аутизмом”. То је уједно било и прво учешће Србије на фестивалу који промовише културне активности особа са аутизмом из целог света.

Наредне, 2019. године, реализован је концерт Музички времеплов, где су се млади уметници опробали у различитим музичким жанровима, од народне и етно музике, до иностраних хитова.

У сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом и многим познатим личностима који су подржали пројекат, ВИС Небоград је снимио нумеру Ми можемо све, а успешна сарадња настављена је и у 2021. години када је снимљена нумера Наша два срца.

У 2021. години реализована је и позоришна представаОпанчарева путешествија, комични комад са играњем и певањем. Овога пута тема је била српска традиција, а кроз наше обичаје и традицију провели су нас млади талентовани уметници, особе са инвалидитетом, уз вршњаку подршку својих колега из КУД Луче.

У овиру КУД-а Луче 2022. године формиран је јединствени инклузивни фолклорни ансамбл који чине особе са инвалидитетом и професионални играчи.

Од првог сусрета са сценом, па до данас, ова уметничка група доказује моћ музике, плеса, позоришта и уметности уопште. Ови млади уметници имају своју мисију у креирању амбијента у коме ће уметност бити доступна свима, јер сви имају право на уметност, као конзументи, али и као учесници у креативним и стваралачким процесима. Због тога је јако важно особама са инвалидитетом омогућити да стварају, буду креативни покажу свој таленат и креативност, јер то је једини начин да заједно створимо амбијент приступачан свима.

Јована Лазић, рођена је 11.01.1996 године у Београду. Још као јако мала, показала је склоност ка музици, посебно певању. У периоду између друге и треће године живота, дијагностикован је аутизам, као развојни поремећај, но то је није омело у даљем напредовању, сазревању и изражавању кроз музику.

Дугогодишњи је члан „ВИС Небоград“, који чине особе са сметњама у развоју и професионални музичари. Као део групе или самостално имала је прилике да буде укључена у многе уметничке пројекте који промовишу инклузију. Такође, неколико година уназад наступа и на разним фестивалима, као што су „Арт зона за све“, БУНТ фестивал, затим као гост – солиста на концертима Ансамбла КОЛО.

У последње три године похађа часове соло певања код првакиње Опере Народног позоришта у Београду, Наташе Јовић – Тривић.

Свој први солистички концерт одржала је 28. јуна 2019. године у Музеју Народног позоришта, у оквиру циклуса „Представљамо младе“. За овај концерт добила је Годишњу награду града Београда у области уметности стваралаштва младих.

У школској 2021/2022 години уписала је редовну, нижу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ у Београду.

 

Груја Станичков , рођен је 24.04.1998. године у Новом Саду. Веома рано се суочио са успореним развојем говора и комуникације. Има таленат за цртање и сликање, као и велику моћ визуелног памћења. Завршио је Основну школу „Јован Дучић“ у Петроварадину и Школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду. Имао је две самосталне изложбе, у Новом Саду и у Београду, и неколико групних. Његов ликовни рукопис карактерише слобода у покрету и лакоћа у цртежу, а у радовима доминира разнородна палета земљаних боја. Воли да путује, упознаје људе и њихове обичаје. Посебну склоност показује према сакралним објектима и духовној традицији. Увек је расположен за дружења и авантуре.

Skip to content