SRBIJA BEZ BARIJERA

Савез за церебралну и дечју парализу Србије

Савез за церебралну и дечију парализу Србије је кровна организација која окупља 52 локална удружења са преко 4.000 чланова, одраслих и деце, од тога једну градску организацију и 12 општинских организација у Београду, 28 општинских организација у Србији, једну покрајинску организацију и 10 општинских организација у Војводини. Функцију председника Савеза обавља Славиша Шушањ.

Историја Савеза за церебралну и дечију парализу сеже још из првих послератних година, након Другог светског рата. Захваљујући др Мирославу Зотовићу, група особа са церебралном и дечијом парализом 1952. године први пут добија простор за оспособљавање при Заводу за рехабилитацију ратних и цивилних инвалида у Београду, што је иницирало идеју о настанаку организованог удруживања родитеља и особа са церебралном и дечијом парализом. Друштво за бригу о деци са церебралном парализом, једно од првих инвалидских, социо – хуманитарних удружења у тадашњој Југославији, званично је основано је 1957. године.

Седамдесетих година прошлог века, по узору на Друштво за бригу о деци са церебралном парализом из Београда, почињу да се формирају локалне организације по градовима и општинама широм СФРЈ. Спајањем локалних организација и Друштва за бригу о деци са церебралном парализом Београда, 1973. године оснива се Удружење инвалида са церебралном и дечијом парализом, које 2010. године мења назив у Савез за церебралну и дечију парализу Србије.

 

Уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Савез и локална удружења континуирано реализују активности намењене члановима, као што су психо – социјалне, креативне, радно – окупационе, уметничке, спортско – рекреативне и друге радионице. На овај начин особе са церебралном и дечијом парализом израђују уникатне ручне радове и креативне производе којима се афирмишу на изложбама и сајмовима, на локалном и регионалном нивоу.

Савез за церебралну и дечију парализу Србије је 2021. године обележио 48 година постојања, а исте године су, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, просторије Савеза комплетно реновиране и модерно опремљене.

 

Савез за церебалну и дечију парализу Београда основао је Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Сунце ЦДП” чиме се доприноси постиже социо-економска независност и социјална укљученост особа са церебралном и дечијом парализом. Овај савез обележио је у мају 2022. године обележио је 65 година рада и том приликом министарки Кисић и помоћници министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљани Барошевић уручио захвалницу за сарадњу и помоћ у реализацији пројеката и активности

Skip to content