SRBIJA BEZ BARIJERA

Спортски савез инвалида Србије

Имајући у виду значај спортско рекреативних активности за целокупан живот и социјалну интеграцију особа са инвалидитетом, 27. јуна 1964. године у Врњачкој Бањи основан је Савез за спорт и рекреацију инвалида СР Србије чији је Спортски савез инвалида Србије правни следбеник.

Почев од 1964. године до данас, Спортски савез инвалида Србије остао је највећа спортска организација за спорт и рекреацију особа са инвалидитетом у Републици Србији. Основни циљ Савеза од самог оснивања је укључивање свих категотија особа са инвалидитетом у спортске активности ради побољшања и унапређења њиховог психофизичког стања, као и њихово укључивање у нормалне животне токове.

Као кровна организација спорта особа са инвалидитетом у Србији, Савез се активно залаже за што интезивније бављење младих спортом, како професинално, тако и рекреативно. Чланице савеза су организације са територије целе Србије, а председник Савеза је Драган Јанкетић.

Особе са инвалидитетом у врхунском спорту, показале су се да не заостају за спортистима у редовном програму. Савез је произвео многе успешне спортисте, освајаче медаља у стоном тенису, атлетици, шаху, стрељаштву, пливању, стреличарству, куглању, спортском риболову и другим спортовима, међу којима су атлетичарка Тања Драгић која је поставила светски рекорд у бацању копља 2011. године, Драженко Митровић, светски рекордер у бацању диска, Милош Грлица, атлетичар који је на Светском првенству 2011. године освојио бронзану медаљу, а врхунске резултате и медаље освајали су и Драган Ристић, Растко Јокић, Синиша Видић, Живко Папаз, Мирјана Илић – Ђуричин, Борислава Перић – Ранковић, Нада Матић, Зорица Попадић, Сања Митровић, Митар Паликућа, Илија Ђурашиновић, Златко Кеслер, а као играчи и тренери Горан Коцић, Лазар Куртес, Евалд Грубер и Светислав Димитријевић.

Поред остварених успеха, за Савез је једнако важна све већа заинтересованост особа са инвалидитетом за спортске и рекреативне актувности кое се реализују уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјана питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

 

Skip to content