SRBIJA BEZ BARIJERA

Лига за особе са инвалидитетом

Лига за особе са инвалидитетомоснована је 08. октобра 2010. године ради заједничког деловања у циљу побољшања услова живота и рада особа са инвалидитетом у Републици Србији.

Област деловања Лиге чине активности које се начелно могу сврстати у следеће групе: организовање стручних саветовалишта (дизајн за све, архитектура, запошљавање, образовање, социјална и здравствена заштита, животне вештине, дигиталне вештине, психо социјална подршка и др.), реализација радионица намењених особама са инвалидитетом из различитих области и организовање јавних манифестација којима се широј јавности шаље порука о неопходности инклузије и уважавања и прихватања особа са инвалидитетом као равноправних чланова друштва.

Мисија Лиге за особе са инвалидитетом је остваривање и поштовање људских права и изједначавање могућности особа са инвалидитетом кроз креирање услова за инклузивно формално и неформално образовање, запошљавање и примену социјалног модела приступа животу и раду особа са инвалидитетом.

Равноправно и активно учешће особа са инвалидитетом у укупном развоју заједнице и развијање друштвене свести о правима, потребама и потенцијалима особа са инвалидитетом је оно чему Лига тежи свакодневним деловањем.

 

Чланица Лиге – Хенди Центар Колосеум, традиционално обележава 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом организовањем различитих манифестација под слоганом „За живот без баријера” чиме 20 година успешно промовише талентоване особе са инвалидитетом које учествују у програму као музичари, песници, спортисти, уметници и друго.

 

Активностима које реализују, Савез и чланице се активно баве унапређењем приступачности објеката јавне намене, а значајно је и ангажовање чланица у организовању

изложби из области дизајна и заштите права особа са инвалидитетом којима је учествовано на више различитих манифестација.

Лига и чланице организују стручна предавања и трибине, креативне и рекреативне активности у циљу јачања самопоуздања и друштвених вештина особа са инвалидитетом, као и позоришних представа које се реализују у установама културе.

Чланица Лиге Хенди центар „Колосеум” оснивач је Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом – БОСИФЕСТ. БОСИФЕСТ је међународни филмски фестивал особа са инвалидитетом који се, у циљу промовисања живота и рада особа са инвалидитетом, одржава почев од 2010. године. Председник Лиге је Дарко Ивић, који је уједно и директор БОСИФЕСТ-а.

Skip to content