SRBIJA BEZ BARIJERA

Национални спортски савез слепих и слабовидих

Национални спортски савез слепих и слабовидих основан је 29. октобра 2009. године од стране седам спортских и шаховских клубова слепих и слабовидих са територије целе Србије. Оснивање Савеза условила је новонастала потреба да се у једну организацију окупе сви слепи и слабовиди спортисти и рекреативци, што је од општег интереса за Републику Србију.

Слепа и слабовида лица су се раније, а и данас, углавном бавила спортским гранама и дисциплинама као што су шах, куглање, пливање, атлетика, голбал, џудо, а у последње време све чешће је заступљен говорни пикадо.

Савез и спорт слепих и слабовидих, препознати су од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту особа са инвалидитетом који пружа посебну подршку у раду Савезу и локалним организацијама у саставу.

Од оснивања до данас, Савез је организовао велика међународна такмичења, а репрезентације слепих и слабовидих освојили су бројне медаље.

Од оснивања до данас, Савез је организовао велика међународна такмичења, а репрезентације слепих и слабовидих освојили су бројне медаље.

Шаховска репрезентација слепих и слабовидих освојила је бронзану медаљу на шаховској олимпијади слепих у Грчкој 2021. године и тако, после тридесет година, донела медаљу Србији. Медаља има и посебан значај имајући у виду чињеницу да су учествовале 23, међу којима су Русија, Пољска, Украјина, Индија и др.

Куглашка репрезентација слепих и слабовидих освојила је треће место на Европском првенству одржаном у Хрватској 2021. године.

На деветом светском екипном првенству слепих п слабовидих у Северној Македонији одржаном 2022. године шаховска репрезенгтација слепих и слабовидих и освојила сребро у конкуренцији 16 држава света. Поред сребра, медаље су освојили и Павле Димић бронзу на првој табли, Дамјан Јандрић бронзу на другој табли и Стефан Јањић злато на трећој табли. У групној фази такмичења освојено је прво место.

Данас Савез окупља преко пет стотина рекреативаца и спортиста из 22 клуба и удружења, а председник Савеза је Петар Врањковић

Skip to content