SRBIJA BEZ BARIJERA

Савез дистрофичара Војводине

Савез дистрофичара Војводине основала је група особа са дистрофијом и њихових родитеља 27. априла 1973. године у циљу заштите права и интереса категорије грађана који су у стању трајног инвалидитета, као последице прогресивне мишићне дистрофије и других неуромишићних оболења.

Данас Савез дистрофичара Војводине броји 345 чланова и на територији Војводине има мрежу од 6 основних организација, а међу члановима су и Роберт Травица, вицешампион у шаху и ФИД-е судија (ФА) и Немања Пановић, репрезентативац у парапливању и актуелни државни првак у неколико дисциплина. Функцију председника Савеза обавља Александра Пановић.

Уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектора за заштиту са инвалидитетом, Савез организује бројне активности, а за чланство је од посебног значаја покрајинско првенство у шаху, покрајинско такмичење у риболову, спортски сусрети дистрофичара Војводине и летњи камп „Главу горе” који реализује Удружење дистрофичара Јужнобачког округа, а у коме учествују деца са територије целе Војводине.

Такође, локална удружења организују радионице (креативне, уметничке, кулинарске, психолошке, новинарске), трибине (медицинске и правне), психолошку подршку члановима и њиховим породицама, рехабилитациони опоравак на мору, летње кампове за децу, ликовне колоније, излете, комби превоз особа у инвалидским колицима и друго.

Обезбеђивањем нових просторија у пешачкој зони у Новом Саду, Удружењу дистрофичара Јужнобачког округа омогућено је да прошири активности које реализује и тиме члановима омогући да се друже, читају, играју шах и баве се уметничким стваралаштвом, сликањем, вајањем, штрикањем, ткањем. Заинтересованост за уметничке радионице и колоније је велика међу особама са инвалидитетом, те су у активности Удружења дистрофичара Јужнобачког округа укључују и чланови других удружења. Неки од њих су се у раније бавили уметношћу, али су кроз активности Удружења дистрофичара добили могућност да излажу своје радове на разним манифестацијама, као што су „Дани стваралаштва”, „3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетом”, „НС маркет”, „Трг предузетништва – Ноћни базар” и „Новосадско пролеће, јесен и зима”. Просторије овог удружења од 2010. године традиционално представљају званичну изложбену дестинацију манифестације НОЋ МУЗЕЈА.

Skip to content