SRBIJA BEZ BARIJERA

Савез параплегичара и квадриплегичара Војводине

Савез параплегичара и квадриплегичара Војводине основан је 1987. године. Од оснивања, Савез је посвећен спортским манифестацијама које чланству омогућавају психо-социјално и физичко напредовање. Поред тога, Савез реализује активности везане за упознавање могућности и потреба особа са инвалидитетом, настојећи да општој популацији приближи особе са инвалидитетом као равноправних чланова друштва.

Савез параплегичара и квадриплегичара Војводине 32 године организује Покрајинске спортске игре којима се, осим социјализације, подстиче и позитивна промена мишљење јавности о успешности особа са инвалидитетом из којих су потекли освајачи параолимпијских медаљау стоном тенису. Захваљујући овим играма које окупљају такмичаре из целе Војводине који се такмиче у атлетици, трци на 100м, бацању кугле, диска и копља, затим у стоном тенису, стрељаштву, пикаду и шаху, Савез је препознатљив јавности и тиме омогућава такмичарима наставак професионалног бављења спортом.

Савез сваке године одржава финале купа Србије у стрељаштву за особе са инвалидитетом, а ова традиционална манифестација такође је изродила светски познате такмичаре.

Такође, Савез се залаже за адекватну подршку државе особама са инвалидитетом и помаже рад удружења у саставу која реализују креативне и едукативне радионице, традицоналне манифестације, спортске активности и друго.

 

Савез окупља 9 покрајинских локалних удружења, а председник Савеза је Стеван Луковњак.

Александра Мања, рођена у Панчеву 04. 05.1968. године. Завршила је Гимназију „Урош Предић“ у Панчеву, 3 године студија на Правном факултету у Београду, припреме за ликовну академију на институту Божидара Аџија у Београду, водила је ноћни програм емисије о животу особа са инвалидитетом на радио Београду 202. Оснивач је удружења параплегичара јужног Баната у Панчеву у коме 1999. године започиње пројекте „Помоћ паса за особе са инвалидитетом“ и „Напиши да те видим“.

Организује Ликовне колоније за особе са инвалидитетом. Обавља послове координаторке и секретарке Савеза параплегичара Војводине од 2008. године. Имала је више самосталних изложби. Бави се осликавањем мајица. Омиљени мотиви су јој животиње. Воли да путује, обилази различите градове и земље, упознаје културе. Лични изражај у сликарству су женски покрети у црно белим варијантама. Ради уљаним бојама на платну. Воли пејзаже, салаше, животиње.

 

Skip to content